tisdag 22 maj 2012

Choklad och marängtårta.........


........... Med salt chokladkräm och kanderade pekannötter


Igår fick vi sällskap och då passade jag på att bjuda på den här härliga tårtan.

Receptet finns med i senaste numret av BAKA, för er som inte har kikat där i kommer receptet här nedan.



Jag älskar vår Kitchenaid, den är behjälplig till allt inom mat och bak, en helt klar perfekt investering.
Dessutom är den snygg och är en av få produkter som får stå framme :) 



 Vispa marängen vit, blank och fast





 Bred på sockerkakssmeten på bakplåtspapper som lags på en ugnsfast plåt lägg därefter marängsmeten över.




 Det här behöver du:

Sockerkaka:

100 g smält smör
1dl socker
5 äggulor
4msk standradmjölk
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk kakao
½ tsk salt

Maräng:

5 äggvitor
1½ dl socker
100 g mörk choklad
 ½ krm ättika 12%

Kanderade nötter:

130 g pekannötter
½ dl socker
½ dl vatten

Chokladkolakräm:

4 äggulor
½ dl socker
1 dl grädde
150 g mörk choklad
½ msk flingsalt

Servering:

5 dl grädde


Värm ugnen på 150 grader varmluft
Klä en ugnsplåt med bakplåtspapper, går också bra att använda sig av 2 st runda formar ca: 23cm diametern och fördela ut smeten för att få en rund perfekt tårta, jag valde en ugnsplåt som jag sedan delar och lägger lager på lager.

Börja med sockerkakan:  Vispa smör och socker mjukt och smidigt. Tillsätt ett ägg i taget under vispning och slutligen mjölken. Blanda de torra ingredienserna och arbeta försiktigt ner detta i smeten.

Bred ut smeten på plåten.

Maräng: Vispa ägg och ½ halv dl socker på låg hastighet med elvisp i en ren rostfri skål. tillsätt ättikan och resten av socker successivt, öka hastigheten så att du slutligen vispar på maxhastighet.
Vispa tills marängen är vit, blank och fast. Vänd ner den smälta chokladen slarvigt i marängen och fördela marängen över sockerkakssmeten . sätt in den i mitten av ugnen i ca: 40 min.

Kanderade nötter: Rosta nötterna i en torr stekpanna på medelvärme tills de fått fin färg, tillsätt socker och vatten under omrörning, fortsätt röra tills sockret stelnat runt nötterna vätskan är helt borta.
låt nötterna svalna, hacka dem sedan grovt.

Chokladkolakräm: Blanda äggulor, grädda och socker i en tjockbottnad kastrull. Hetta upp på svag värme och under omrörning till krämen börjat att sjuda, tjockna och bli blank. Ta bort krämen ifrån plattan och rör ner den hackade chokladen. Rör om tills chokladen helt smält och vänd slutligen ner flingsaltet. Låt svalna.

Servering: Vispa grädden fluffigt. Dela tårtbottnen i 2 delar. Lägg den ena tårtbotten på ett fat. Bred chokladkrämen över bottnen och toppa med hälften av grädden. Lägg på den andra bottnen och bred på resten av grädden på toppen. Toppa med de kanderade nötterna.

Får den stå en dag blir den mer kompakt och härligt seg.


KÄRLEK


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar