fredag 31 augusti 2012

Italienska tomatcocktails


 

Vi köpte 4 stycken småburkar som vi tänkte servera något i som tilltugg, eller som en "mellanrätt" vid en eventuell middagsbjudning. Vi vet egentligen inte vad vi ska ha i, men när vi vart på restauranger så händer det att man får en rätt mellan rätterna som är liten men så smakrik. Jag kollade runt lite i senaste Elle mat&vin och hittade detta receptet.
Den är enkel att göra, går att förbereda och är väldigt vacker och ser god ut, å varför inte, tänkte testa detta inom en snar framtid :)
 


Italienska tomatcocktails
6 glas
 
 
800 g konserverade tomater (finhackade)
1 vitlöksklyfta (pressad)
salt, peppar
1 msk worcestershiresås
3½ dl vispgrädde
60 g parmesanost (riven)
100 pesto
50 g pistachnötter (hackade)
6 basilikablad
 
Blanda tomaterna med vitlök, salt, peppar och worcestershiresås och häll upp i 6 st glas. Vispa grädden och dela upp den i 2 lika stora delar. Blanda ena halvan med parmesanosten och häll i glasen, ovanpå tomatblandingen. Blanda den andra halvan med pesto. Häll detta ovanpå parmesanblandingen i glaset. Strö över pistachnötter och toppa med basilikablad. Kyl tills det är dags för servering.




Ha en härlig fredag
 
KÄRLEK

Muffins med crumble från Leila


Idag testade jag att göra muffins med crumble i 2 olika smaker, en sats med blåbär och en sats med äpple/kanel. Det är en muffinssmet smaksatt med citron blandat med äpple/blåbär och ett täcke med smuldeg. Så de blir till fredagsfikat imorgon men jag och Johan har tagit oss lite munsbitar redan ikväll :)



Färska blåbär och 4 stycken äpplen av sorten Discovery. När det gäller äpplen så kan ni välja vad ni själva tycker är godast, men jag tycker de ska vara lite syrliga, fasta och lite söta, då passar de utmärkt i bakverk och pajer. Dessa äpplena kommer från Sverige, man får passa på nu när äppelsäsongen fortfarande är här.


Stek äpplena på hög värme med 2 msk smör, 2 msk socker och 1 msk malen kanel, innan de dimper ner i smeten.




Muffinssmet grundrecept: 
  100 g smör
2 st ekologiska ägg
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl ekologisk mjölk 3%
1 st citron, skalet
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Fyllning:
  3 st stora äpplen
1 msk smör till stekning
2 msk strösocker
2 tsk malen kanel
Smuldeg:
  75 g kallt smör
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl strösocker


1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft om du vill göra stora muffins, och 200 grader varmluft om du vill göra små. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst. Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal.
2. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt.
3. Skär äpplena i klyftor. Stek dem i smör, strösocker och kanel. Låt svalna.
4. Blanda äpplena med muffinssmeten och fyll formarna till 2/3 med smet.
5. Tärna smöret och nyp ihop med havregryn, vetemjöl och strösocker i en bunke.
6. Strö lite smuldeg på toppen av varje muffins.
7. Grädda i cirka 20 minuter om du gör stora muffins, 12-15 minuter om du gör små.


Om du vill göra med blåbär i byter du ut fyllningen till 5 dl färska blåbär istället.

Receptet kommer ifrån Leilas "A piece of cake"


 

torsdag 30 augusti 2012

Porslin från Ib Laursen


Jag tycker porslinet från Ib Laursen är väldigt söta och det finns ett stort och mycket prisvärt utbud för att komplettera hemmet med. Jag är lite trött på det jag använder hemma och vill byta ut mycket, här ser ni lite av vad jag införskaffade mig av idag.

 Idag köpte jag den creamfärgade vispskålen och 2 st söta småskålar.





Nu blir det att krama kudden efter en ljuvlig middag som bestod utav vitlöksgratinerade havskräftor.
Ha en fin kväll och sov så gott

KÄRLEK


onsdag 29 augusti 2012

Snabbvisit på Bagaren & Kocken



Idag har det vart fullt ös för vår del. Vi har det så bra att vi nästan alltid lyckas tajma våra lediga dagar fast vi jobbar på 2 olika företag. Så morgonen började med att ställa kl på 08.00 upp å hoppa men inte för att jobba, utan för att putsa fönster.... dammsuga..... finslipa det sista....

Mäklaren och fotografen kom förbi och tog bilder så de finns tillgängliga när vi väl lägger ut lägenheten. Vi har ju flängt fram och tillbaks i ca: ett år nu men nu slänger vi ut den en andra gång för att se hur intresset är just nu. Vi trivs ju ganska bra men suget av att ha något större eller hitta ett fint hus någonstans överväger, så nu är vi inne på steg 1 igen och det är för att se hur intresset är och får vi det vi tycker lägenheten är värd efter all renovering så får vi övergå till steg 2 :) LÄNGTAR

Efteråt blev det en lunch i stan och en snabbvisit inne på Bagaren & kocken vid redbergsplatsen, första gången inne i deras befintliga butik, har bara hängt inne på hemsidan innan.

Men så mycket fint. VILL HA.
Porsin i massor och framför allt massa bakgrejer, jag skulle vilja ha nya skålar, ugnsformar, ny stekpanna, och mer tillbehör till vår kitchenaid. Idag blev det bara lite småinköp, but still :)



Jag var egentligen ute efter mjölsikten i samma serie, men den var tillfälligt slut så jag införskaffade mig denna härlighet sålänge. Jag gillar stilen på den, och den kommer såklart vara till användning ofta.





ÄNTLIGEN är garderoben klar!!




Äntligen är garderoben fixad och klar! Känns så skönt att äntligen få det organiserat. Nu känns det riktigt roligt att gå in å fixa å dona, nu är det to.m roligt att hänga in tvätten.
 Min sida fick bli till vänster och Johan fick hålla sig till höger :)
Stort tack Rickard för hjälpen med bygget!!! TACK!!!




Innan vi byggde om var det olika garderobslösningar alá 70-tal, vilket innebär trångt, gammalt, inga bra utrymmen och trist. Nu slog vi bort allt och ett helt nytt rum öppnade sig. 


Denna supersöta byrån i gammalt stuk fyndade vi för några veckor sedan och gör sig bra i vår nya gardeob.


Fönstret är från 30-talet och har suttit på mina föräldrars hus, Cricketracket kommer från Artwood.




KÄRLEK

söndag 26 augusti 2012

Choklad och hasselnötskaka med jordnötsfrosting


  Den här kakan är saftig och god och helt glutenfri då basen är på mixade hasselnötter, toppa med en frosting på jordnötssmör, kaffe, philadelfiaost, kakao och vaniljsocker. Dekorera med färska vinbär.

Receptet kommer från....... Leila :)





300 g hasselnötter
300 g mörk choklad
1 msk kakao
200 g mjukt smör
1 dl strösocker
6 ägg
Smör till teflonformen

Peanut Butter Frosting: 
1/2 dl mjukt jordnötssmör
2 1/2 dl florsocker
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
100 g Philadelphiaost
1 msk varmt kaffe
Vinbär

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Mixa hasselnötterna till ett fint pulver i en matberedare
Hacka 200 g av chokladen grovt och kör den sedan i mixern tillsammans med nötterna.
Tillsätt kakao, smör, strösocker och mixa krämigt.
Separera äggen och tillsätt äggulan i smeten och mixa.
Vispa upp äggvitorna till ett hårt skum i en torr och ren bunke.
Vänd försiktigt ihop äggvitan med chokladsmeten, lite i taget.
Fyll smeten i en smord teflonform med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
 Bryt de resterande chokladen i bitar och stick ner dem i kakan.
Baka tårtan i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig, men tänk på att chokladbitarna kommer att kladda av sig på stickan trots att kakan är färdig.
Frosting:
Rör jordnötssmör, florsocker, kakao, vaniljsocker och Philadelphiaost krämigt och tillsätt kaffet.
Bred frostingen på tårtan och garnera med vinbär.



Italien och underbara Pizzo



Vi har haft 2 fantastiska veckor nere i södra Italien och kan varmt rekomendera er att åkt ner till denna pärla. PIZZO i Kalabrien, UNDERBART.
Min bror och hans Charlotte har lägenhet här nere så vi passade på att åka ner och hälsa på dem i slutet på deras vistelse för att sedan tillbringa 12 dagar på egen hand.

Fina bror och Carl-Willhelm, pappa upp i dagen :)

Johan och jag sa till varandra förra året efter en 2 veckors charter till turkiet och grekland att vi inte ska ge oss på de klassiska charterresorna längre, där familjer knör på de lokala restaurangerna, där taxfree påsarna ligger färdiga och betalda på sätena, där vanliga svensson ställer klockan på 07.00 för att paxa de bästa solstolarna på stranden, samt där restaurangerna har menyerna på Svenska.

Italien härliga Italien....Vilket härligt land...och Pizzo... det är något charmigt med denna orörda stad, här kan knappt någon engelska utan man får försöka göra sig förstådd på teckenspråk (charmigt tycker vi) när man ska förstå sig på menyerna, ingen av oss har ju tyvärr inga spårkkunskaper i Italienska... tyvärr... men man lär sig ganska snabbt de ord som kan vara behövliga under semesterns gång.

Pizza och pasta i stora lass... överallt..... och deras peccorinoost har man ätit i mängder och deras lokala rödlöksmarmelad som tillbehör är en riktig pärla, den fick följa med hem i resväskan. Rödlöken är en specialitet, den är mycket godare och sötare än den vi har i Sverige, så den kan man äta som tilltugg och är super god.

Pizzo är också känd för sin chokladtryffelglass "tartufo". Varje gelateria har sitt egna hemliga recept, testa tills ni hittar er favorit.

Börja er vistelse med att besöka marknaden i Pizzo på torsdagsmorgnar och köp på er färsk frukt och grönsaker, ost i alla dess former, marmelader och oliver. Köp även fint kött att lägga på grillen, dock skär italienarna gärna upp i extremt tunna skivor så var noga med att försöka förklara att ni vill ha tjocka skivor, de brukar förstå...... tillslut. :) 

2 underbara veckor med mycket skratt, mycket kärlek, mycket god mat och mycket bra väder :)
 



 På marknaden och oliver i mängder

Vår härliga lägenhet med utsikt över havet

Charmiga Pizzo


KÄRLEK

 4/8-12 Dagen då vår kärlek blev ännu starkare och ringarna pryder våra ringfingrar <3


 
 Här kan va må, har kan man vara


fredag 24 augusti 2012

Efter semestern kommer en citronpaj med hallonmaräng


 Nu har jag haft en lååång semester från bloggen och känner att det är dags att bli aktiv igen, och vad passar inte bättre med att jag rekommenderar en god citronpaj med hallonmaräng som kan sitta fint såhär när hösten är kommen och man längtar tillbaks till sommaren och värmen.














Som vanligt inspireras jag av Leila Lindholm och testar hennes recept för jämnan, gör ni det med :)



Ha en riktigt härlig helg

KÄRLEK