lördag 29 september 2012

Knäckig Äpplepaj

 Den här goda pajen fick vi när vi var hos våra fina vänner Emil och Gabriella förra veckan på middag, Vi tyckte den var riktigt god, så självklart bad vi om receptet. Tack :) Pajen ska vi bjuda på i morgon då mina och Johans föräldrar kommer över på middag. Receptet kommer i morgon. Nu ska Johan och jag mysa ner i soffan å kolla på en go film, älskar lediga helger, Hoppas ni har en fin helg alla!

KÄRLEK



ljuslyktor från knorkan

För några dagar sedan kom det ett paket på posten som jag beställt. Några av de sakerna var det här fina ljusfatet och 4 stycken ljuslyktor som jag fastnade för. Passar bra i höstrusket när man kan mysa ner i soffan framför en go film.

Jag hittade hemsidan via Instagram, en tjej som lade upp massa fina bilder på lantlig inredning, besök gärna sidan det finns super mycket fint att köpa. www.knorkan.se 






tisdag 18 september 2012

Kladdig kladdkaka


Jag och Johan håller på att renovera sovrummet, det är det sista rummet där vi inte har gjort om väggarna, så nu har den vita strukturtapeten från 70-talet rykt och upp ska nytt ljust och fräscht, vi har inte bestämt vad ännu, men om en vecka är det visning av vår lägenhet som ska ut till försäljning så det är snabba ryck. Ska bli intressant och vi håller alla tummar att allt går som vi vill :)

Efter tapetrivningen så blev vi sugna på något sött och gott
så jag bakade något som jag hade ingredienser till hemma, resultatet blev Leilas kladdkaka, den hamnade bra i magen :) Dock hade vi ingen vispgrädde hemma så det fick bli utan idag.






Leilas kladdiga kladdkaka

  • 50 g smör
  • ½ dl matolja 
  • 2 ekologiska ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl farinsocker
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • 4 msk kakao av god kvalitet
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 nypa salt
  • Smör och ströbröd till formen
  • 50 g mörk choklad 70 % av bra kvaliet

  • Sätt ugnen på 150 grader. 
  • Smält smöret i en kastrull och tillsätt matoljan. Vispa ägg, strösocker och farinsocker ljust och pösigt och rör ner smöret. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten. Fyll smeten i en smord och bröad kakform med löstagbara kanter, 24 cm i diameter, och stick i grovt brutna chokladbitar. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i cirka 30 minuter. Prova med en sticka, den ska vara lite kladdig.
Servera den sega och kladdiga kladdkakan med nyvispad grädde.

Hoppas ni har haft en fin dag

KÄRLEK

Karmstolen från Hjo


 I våras var jag och Johan uppe i Hjo med våra vänner Johanna och Richard. Vi besökte lite olika loppisar och vi hittade lite fynd. Ett av fynden var den här karmstolen som vi köpte med oss hem. Den är härligt sliten och skavd lite här och var, jag har lagt en liten pläd på stolen som jag tyckte passade fint.






KÄRLEK

torsdag 13 september 2012

Sparrissoppa med citrusskum och chiliräkor


Det är något med soppa.... jag har inte vart ett fan av just soppa och har inte ätit det så mycket när jag var liten eller blev äldre. Tror det har att göra med att man tänker tillbaks på bambas ärtsoppa eller minnestronesoppa som inte var succe. Men nu!!! Åååå så gott, soppa soppa soppa. Jag kan verkligen längta efter att få äta soppa. Tomatsoppa, kantarellsoppa, kronärtskocksoppa och sparrissoppa m.m.

Så idag efter jobbet lagade vi sparrissoppa, för första gången faktiskt och det va riktigt gott, sparrisen ihop med citrussmaken och hettan i räkorna passade mycket bra ihop, testa gärna själva :)

Receptet kommer ifrån Elle mat och vin nr 6, 2012





Recept, 4 pers:
500 g grön sparris
3 bananscharlottenlökar
1 msk smör
5 dl vatten
1 dl vitt vin
2 msk grönsaksfond
1 dl vispgrädde
2 dl cream fraiche
maizena
1 citron
salt och pepper
ev. socker

Citrusskum:
1 ciron
1 lime
1 dl avrunnen yoghurt

Chiliräkor:
4 dl skalade räkor
1 dl sweetchilisås
3 msk olivolja
1 tsk torkade chiliflakes
1/2 gurka
2 limefrukter
1 ciron

Skala sparrisen och skär den i bitar. Skala och hacka sedan löken. fräs försiktigt löken tillsammans med sparrisen tills den mjuknat. Häll över vatten, vin och fond och låt koka i 5 minuter. Ta av från värmen och mixa slät med mixer. Häll över grädden och cream fraichen och låt koka upp igen. red ev. av med lite maizena vid behov. Riv skalet och pressa i citronen. Smaka av med salt och peppar och ev. lite socker.

Skum:
Tvätta citron och lime väl och riv skalet. Pressa juicerna i en skål. Vispa sedan ner yoghurten tills den har blivit fluffig.

Lägg räkorna i en bunke och häll över sweetchilisås, olivolja och chiliflakes. Skala gurkan och ta ut kärnhuset, hacka i småbitar och blande ner. Tvätta riv och pressa ner citrusfrukterna och rör om.


Hoppas ni har det fint i höstrusket

KÄRLEK

onsdag 12 september 2012

En liten titt i vardagsrummet











KÄRLEK

Skojarebackens bröd


När jag och Johan var ute och åt för några dagar sedan så åt vi på Skojarebacken som ligger på Aschebergsgatan i Göteborg. Vi hade inte vart där innan men vi hade hört så mycket gott om stället så vi passade på att testa, himla charmig och speciell inredning och god mat, förrätten speciellt. Som säg bör när man är ute och äter trillar det ofta fram lite bröd och smör som tilltugg innan maten kommer in. 
Här fick vi 2 olika sorters bröd ett fruktbröd och ett knäckebröd, med vispat smör och marmelad.
Jo så gott det var, vi satt och funderade var det var i detta goda bröd med en tugga i taget. Vi frågade servitören och han gav oss gladeligen receptet på skojarebackens goda bröd, vips så var det färdigskrivna receptet i våra händer. Kul och unikt med ställen som gärna delar med sig.

Igår bakade vi det här härliga brödet, smaskigt även om det inte blev exakt lika dant, jag tror allt de har några hemliga ingredienser som de använder sig av i köket ;)

Vi passade även på att vispa upp smör och smaksatte det med flingsalt och lime, varför har man aldrig gjort det innan? så himla mycket godare än vanligt smör och sätter lite lyx på tillvaron, så när det är bjudning så blir det vispat smör för litet snyggare utseende.






Du behöver 125 g smör, 2/3 (ca:80g) ska smältas ner i kastrull, resterande ska bli mjukt och sedan tärnas ner i det smälta smöret. 

 Smält smöret och ställ sedan av det och låt svalna så det blir rumstempererat.
Vispa på hög effekt i 5 minuter så det blir lite fluffigt, tillsätt de mjuka smöret lite i taget tills det blir en fast fluffig konsistens, tillsätt med lite riven lime och flingsalt.
 



Är man inte behov av 5 limpor ;) så dela det på 5, det gjorde jag, sen tillsatte jag även lite fänkålsfrön och valnötter.


Hoppas ni får en fin dag

KÄRLEK



måndag 10 september 2012

Ett år äldre och en hembakad vit chokladmoussetårta


Nu är man ett år äldre och jag passade på att börja dagen igår med att fira med mina kollegor med en hemmagjord tårta. En tårta i 3 olika lager, en chokladbotten, ett lager med hallonmousse och översta lagret en god vitchokladmousse, men en dekoration på färska vinbär och fina somriga blommor, tårtan blev mycket uppskattad av mina fina kollegor och av min sambo,  så det blir snart en favorit i repris :)

Jag hade en helt underbar kväll med min kärlek där han skämde bort mig med underbart vackra blommor sen tog han med mig ut på god restaurang med goda viner och fick bästa presenten. Jag har suktat efter en kamera men igår fick jag en av min fina Johan. 
En Canon eos600 har blivit min.
Så det ska bli ett nöje att börja fota och framförallt ta finare bilder att lägga ut här på min blogg. Iphonen och instagram börjar bli lite tröttsamt :) 




Receptet kommer från Elle mat och vin nr 3 2012
Tårtbotten:
3 ägg
2 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl gräddfil
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao
100 g mörk choklad
2 msk kallt kaffe

Hallonmousse:6 gelantinblad
300 g frysta hallon
2 msk hallonlikör eller 2 msk outspädd hallonsaft
4 äggulor
3 dl florsocker
6 dl vispgrädde

Vit chokladmousse:
300g vit choklad
6 dl vispgrädde
4 äggulor

Garnering:
Färska vinbär
Obesprutade blommor

Börja med tårtbotten. Vispa ägg socker och vaniljsocker pösigt. Smält smöret och rör ner i gräddfilen. Blanda ner i äggsmeten. Blanda de resterande torra ingredienserna och vänd ner i smeten. Smält den mörka chokladen över vattenbad och rör ner tillsammans med det kalla kaffet i smeten. Smöra en springform ca 20 cm i diameter. Grädda i 175g varm ugn i ca 15- 20 minuter. Låt svalna helt innan den delas i två delar.

Täck därefter springformen med plastfolie i botten och lägg tillbaka en tårtbotten.
Det är alltså bara en del som ska användas, den andra delen kan ni frysa in och använda vid ett annat tillfälle.

Blötlägg gelantinbladen i kallt vatten i ca: 5 minuter. Mixa tinade hallon tillsammans med likören/saften och passera dem sedan genom en sil. Vispa äggulor och florsocker krämigt. Vispa grädden ganska fast i en separat bunke. Värm 1 dl av grädden i en kastrull och rör ner gelantinbladen så att de smälter. Vänd samman allt med hjälp av en slickepott i en bunke och och häll sedan allt över tårtbottnen. Slå sedan formen mot en hård kant för att få bort luftbubblor. Täck med plastfolie och ställ sedan i frysen minst 4 timmar.

Efter 4 timmar kan man börja med den vita cholkladoussen. Smält chokladen över vattenbad. Låt svalna lite, under tiden vispa grädden, rör sedan ner chokladen i grädden. Vispas sedan äggulorna och vänd ner i smeten. Bred moussen över hallon moussen, täck med plastfolie och ställ in i frysen igen i minst 4 timmar. Låt den stå framme någon timme eller två innan den skall serveras så att den hinner tina.

Dekorera med färska vinbär och valfria obesprutade blommor, allt efter tycke och smak.


Kärlek

torsdag 6 september 2012

Cakepops


Jag kollade runt lite på nätet och läste lite bloggar och hittade det här härliga bakverk, jag föll pladask och kände att de här vill jag experimentera med. Vilka fantastiska små härligheter, CAKEPOPS.

De här kommer jag göra många gånger om och man kan ju variera sig till tusen. Jag tyckte de blev söta för att vara first time, men nästa gång ska de bli mer perfekta,övning ger färdighet :)


CAKEPOPS <3

Idag valde jag den enkla vägen, Man kan baka en kladdkaka eller liknande, när denna är färdig mixar man ner den och tillsätter te.x. philadelfia, nutella eller något annat gott för att få en krämig konsistens så att man kan rulla det till små bollar.

Eller så kan man göra som jag och enligt många recept på nätet.

1 paket ballerina kladdkaka
100 g philadelfia ost
15 st klubbpinnar (finns hos Bagaren o kocken)
200 g mörk choklad
100 g vit choklad
Strössel eller annan valfri dekoration

Mixa ner ballerinakakorna i en mixer och tillsätt 100 g ost, mixa till en krämig konsistens.
Rulla till fina runda bollar ca: 12-15 st.

Lägg in i frysen ca: 15 min så att de stelnar något.
 Ta ut dem och doppa pinnen i mörk choklad (för att de ska få fäste) och stick in i mitten av bollen, ställ in i kylskåp ca: 30 minuter.

Smält mörk choklad över vattenbad och doppa hela klubban i chokladen så den blir helt täckt. 
Vänta tills chokladen stelnat och kallnat.
Smält den vita chokladen och doppa halva klubban i, dekorera med valfri strössel eller annan dekoration.

För att göra några av bollarna rosa, doppade jag en liten droppe karamellfärg i den vita chokladen.
Egentligen ska man ha en speciell anpassad färg för att färga choklad, annars är det lätt att chokladen skär sig eftersom karamellfärg är vattenbaserat.
Får bli lite shopping av olika tillbehör och dekorationer inför nästa gång.




Kärlek

måndag 3 september 2012

Kantarellsoppa med bacon och gräslökscream

 
Nu är september kommen och man känner att huskrusket börjar komma en inpå, vi går mot mörkare tider och kallare tider. Så vad passar inte bättre än att tillaga en god kantarellsoppa.
Varför inte bege er ut i skogen och fynda lite svamp, det ska jag göra nästa gång jag är ledig i veckan, håller tummarna för att hitta massa guldställen :)

 




 Recept:
                                                               
1 liter färska kantareller ca: 500 g
5 banancharlottenlökar
2 msk smör
2 dl vitt vin
2 msk kantarellfond
2 dl vatten
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk
maizena
salt och peppar
 
1 paket bacon
 
Gräslökscreme:
 
2 msk hackad gräslök
1 dl cream fraiche
1 msk konjak
salt och peppar
 
Rensa och skär svampen i mindre bitar. Skala och finhacka löken. Ta en tjockbottnad kastrull och fräs löken och svampen i smöret. Slå på vinet, kantarellfond och vatten. Låt koka i 5 minuter. Häll på grädden och mjölken och låt koka upp igen. Red sedan av soppan till lagom konsistens och smaka av med salt och peppar. Stek baconet gyllenbrunt i het panna. Låt rinna av på hushållspapper och klipp sedan i mindre bitar. Finhacka gräslöken. Rör samman créme fraiche, konjak och gräslök, och smaka av med salt och peppar.
 
Servera soppan i en djup skål och lägg gräslökscreamen i mitten och strö bacon och lite finklippt gräslök över. Servera gärna med ett gott och rustikt bröd.
 
Receptet kommer från senaste numret av ELLE mat&vin.
 
Hoppas ni har en fin måndag.
 
KÄRLEK

söndag 2 september 2012

småburkarna med tomatcocktails

 
I fredags visade ju jag er mina söta burkar som jag täkte använda vid någon bjudning. Jag hittade ju även ett recept jag tänkte testa någon dag, dagen blev idag.
3 goda röror med topping av pistagenötter och ett basilikablad.
 
Himla goda och passar utmärkt som en liten mellanrätt eller varför inte ha stående på en buffé. Testa gärna själva, de ser fina ut i burken och sätter igång smaklökarna :)



 
 
Vill ni ha receptet igen så kommer det här

 
Hoppas ni har en härlig kväll
 
KÄRLEK

Lyxig club sandwich


Igår gjorde Johan den här goda club sandwichen till lunch, det blev en favorit för oss, så det blir en repris dagen till ära, :) testa själva, kombinationen med dijonaioli, ryggbiff och pepparot va en riktigt höjdare. Johan var lite skeptisk då han inte är ett så stort fan av just pepparot, men han rynkade inte på näsan och tyckte det var riktigt gott, MUMS. Men innan lunch kommer frukost, så nu ska vi åka iväg till egg ´n milk och äta brunch, GOTT.


4 portioner

2 skivor ljust surdebröd
4 hg ryggbiff
2 st tomater
rucculasallad
2 st avokad
1 hg färsk pepparrot
4 st äggulor
1 dl majonäs
1 msk dijon senap
1 rödlök
2 krm slt
2 krm Svartpeppar Malen
Skiva lök och tomater. Dela avokados och ta ur
kärnorna, skiva ner.
Salta och peppra köttet och stek i varm stekpanna,
ca 2 min på varje sida. Vill du vara säker
på att få perfekt stekt kött, använd en digital
termometer. Köttet ska vara 48 grader.
Stek brödskivorna. Blanda majonnäs med
dijonsenapen, salt och peppar
Lägg brödet på en tallrik. Lägg på majonnäsen,
salladen, tomater, avokado. Skiva upp
köttet och lägg på. Riv pepparroten och lägg i
en hög med en liten grop i på köttet, lägg äggulan
i gropen.
Lägg på rödlöksringarna och avsluta med lite
svartpeppar.






Ha en fin dag

KÄRLEK