måndag 10 september 2012

Ett år äldre och en hembakad vit chokladmoussetårta


Nu är man ett år äldre och jag passade på att börja dagen igår med att fira med mina kollegor med en hemmagjord tårta. En tårta i 3 olika lager, en chokladbotten, ett lager med hallonmousse och översta lagret en god vitchokladmousse, men en dekoration på färska vinbär och fina somriga blommor, tårtan blev mycket uppskattad av mina fina kollegor och av min sambo,  så det blir snart en favorit i repris :)

Jag hade en helt underbar kväll med min kärlek där han skämde bort mig med underbart vackra blommor sen tog han med mig ut på god restaurang med goda viner och fick bästa presenten. Jag har suktat efter en kamera men igår fick jag en av min fina Johan. 
En Canon eos600 har blivit min.
Så det ska bli ett nöje att börja fota och framförallt ta finare bilder att lägga ut här på min blogg. Iphonen och instagram börjar bli lite tröttsamt :) 




Receptet kommer från Elle mat och vin nr 3 2012
Tårtbotten:
3 ägg
2 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl gräddfil
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao
100 g mörk choklad
2 msk kallt kaffe

Hallonmousse:6 gelantinblad
300 g frysta hallon
2 msk hallonlikör eller 2 msk outspädd hallonsaft
4 äggulor
3 dl florsocker
6 dl vispgrädde

Vit chokladmousse:
300g vit choklad
6 dl vispgrädde
4 äggulor

Garnering:
Färska vinbär
Obesprutade blommor

Börja med tårtbotten. Vispa ägg socker och vaniljsocker pösigt. Smält smöret och rör ner i gräddfilen. Blanda ner i äggsmeten. Blanda de resterande torra ingredienserna och vänd ner i smeten. Smält den mörka chokladen över vattenbad och rör ner tillsammans med det kalla kaffet i smeten. Smöra en springform ca 20 cm i diameter. Grädda i 175g varm ugn i ca 15- 20 minuter. Låt svalna helt innan den delas i två delar.

Täck därefter springformen med plastfolie i botten och lägg tillbaka en tårtbotten.
Det är alltså bara en del som ska användas, den andra delen kan ni frysa in och använda vid ett annat tillfälle.

Blötlägg gelantinbladen i kallt vatten i ca: 5 minuter. Mixa tinade hallon tillsammans med likören/saften och passera dem sedan genom en sil. Vispa äggulor och florsocker krämigt. Vispa grädden ganska fast i en separat bunke. Värm 1 dl av grädden i en kastrull och rör ner gelantinbladen så att de smälter. Vänd samman allt med hjälp av en slickepott i en bunke och och häll sedan allt över tårtbottnen. Slå sedan formen mot en hård kant för att få bort luftbubblor. Täck med plastfolie och ställ sedan i frysen minst 4 timmar.

Efter 4 timmar kan man börja med den vita cholkladoussen. Smält chokladen över vattenbad. Låt svalna lite, under tiden vispa grädden, rör sedan ner chokladen i grädden. Vispas sedan äggulorna och vänd ner i smeten. Bred moussen över hallon moussen, täck med plastfolie och ställ in i frysen igen i minst 4 timmar. Låt den stå framme någon timme eller två innan den skall serveras så att den hinner tina.

Dekorera med färska vinbär och valfria obesprutade blommor, allt efter tycke och smak.


Kärlek

1 kommentar:

  1. Åh vilken tårta, den ser ljuvlig ut! Men vilken present du fick av J, han är snäll han:)

    Ha en fin start på veckan,

    Kram Johanna

    SvaraRadera