torsdag 13 september 2012

Sparrissoppa med citrusskum och chiliräkor


Det är något med soppa.... jag har inte vart ett fan av just soppa och har inte ätit det så mycket när jag var liten eller blev äldre. Tror det har att göra med att man tänker tillbaks på bambas ärtsoppa eller minnestronesoppa som inte var succe. Men nu!!! Åååå så gott, soppa soppa soppa. Jag kan verkligen längta efter att få äta soppa. Tomatsoppa, kantarellsoppa, kronärtskocksoppa och sparrissoppa m.m.

Så idag efter jobbet lagade vi sparrissoppa, för första gången faktiskt och det va riktigt gott, sparrisen ihop med citrussmaken och hettan i räkorna passade mycket bra ihop, testa gärna själva :)

Receptet kommer ifrån Elle mat och vin nr 6, 2012





Recept, 4 pers:
500 g grön sparris
3 bananscharlottenlökar
1 msk smör
5 dl vatten
1 dl vitt vin
2 msk grönsaksfond
1 dl vispgrädde
2 dl cream fraiche
maizena
1 citron
salt och pepper
ev. socker

Citrusskum:
1 ciron
1 lime
1 dl avrunnen yoghurt

Chiliräkor:
4 dl skalade räkor
1 dl sweetchilisås
3 msk olivolja
1 tsk torkade chiliflakes
1/2 gurka
2 limefrukter
1 ciron

Skala sparrisen och skär den i bitar. Skala och hacka sedan löken. fräs försiktigt löken tillsammans med sparrisen tills den mjuknat. Häll över vatten, vin och fond och låt koka i 5 minuter. Ta av från värmen och mixa slät med mixer. Häll över grädden och cream fraichen och låt koka upp igen. red ev. av med lite maizena vid behov. Riv skalet och pressa i citronen. Smaka av med salt och peppar och ev. lite socker.

Skum:
Tvätta citron och lime väl och riv skalet. Pressa juicerna i en skål. Vispa sedan ner yoghurten tills den har blivit fluffig.

Lägg räkorna i en bunke och häll över sweetchilisås, olivolja och chiliflakes. Skala gurkan och ta ut kärnhuset, hacka i småbitar och blande ner. Tvätta riv och pressa ner citrusfrukterna och rör om.


Hoppas ni har det fint i höstrusket

KÄRLEK

1 kommentar:

  1. Hej!
    Vilken härlig blogg! Gillar vad ögat ser:-)
    Ha en fin helg!
    Hilla

    SvaraRadera